SATOn tarinat/YHTEISKUNNASSA

kutomon uusi elämä

SATO tutkii aktiivisesti mahdollisuuksia asuntotarjonnan lisäämiselle pääkaupunkiseudulle. Käyttötarkoituksen muutokset jatkavat olemassa olevien rakennusten elinkaarta ja tarjoavat keskeisillä sijaintipaikoilla puitteet persoonallisille asunnoille, joita asiakkaamme yhä enemmän odottavat.

 
 

Kutomotie 14 a:n rakennus sijaitsee Helsingin Talin alueella, ja arkkitehti Erkki Huttunen suunnitteli sen 1940-luvulla alun perin kutomotehtaaksi.

Kutomotehdas muuttui asunnoiksi

Kutomotien rakennuksessa oli elinkaaren ensimmäisen vaiheen teollisuuskäytössä kutomotilojen lisäksi myös muun muassa toimistoa sekä pakkaus- ja lähetystiloja. Helsingin Puhelinyhdistys osti rakennuksen 1950-luvulla omaan käyttöönsä, ja tämän jälkeen rakennus on ollut pääosin toimistokäytössä. SATO hankki kiinteistön omistukseensa vuonna 2014.

Rakennus on suojeltu asemakaavalla ja SATO kehitti alueen asemakaavaa yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. Rakennukseen toteutettiin täydellinen saneeraus ja sen käyttötarkoitus muutettiin asunnoiksi. Muutostyö valmistui joulukuussa 2016, ja uuden elämän aloittaneessa Kutomotie 14 a:ssa on nyt 63 SATO VuokraKotia.

Kutomotie 14 a on osa Talin asuinaluetta, jonne SATO on kehittänyt ja toteuttanut tähän mennessä yhteensä 260 vuokra-asuntoa ja 105 omistusasuntoa.

Avaria asuntoja toimivilla pohjilla

Rakennuksen suojeltuun julkisivuun lisättiin parvekkeet, mutta muuten julkisivu pyrittiin pitämään entisellään. Sisätiloissa säilytettiin rakennuksen vanhoja palkkirakenteita, ja ikkunat korvattiin alkuperäisiä vastaavilla puuikkunoilla. Myös porraskäytävien kunnostaminen tehtiin vanhan talon henkeä kunnioittaen.

Entisen teollisuusrakennuksen korkeita tiloja hyödynnettiin suunnittelussa, ja osaan asunnoista rakennettiin tilavat parvet. Asuntojen koot vaihtelevat 34–54 neliön välillä. Normaalia korkeammat huoneet, suuret ikkunat ja parviratkaisut tuovat asuntoihin avaruutta ja valoisuutta.

 

 

 
 

 

Jaa sivu
Email